לפרטים ולרכישת המדריך חזרה לעמוד הבית
לוחות כתוב לנו ארכיון TheMarker פורום מדור משפטי המדריך הטבות והנחות עמוד הבית
ג'ימבורי בלובי  פברואר 2006

החורף מבריח את הילדים אל מרקע הטלוויזיה? בעזרת מעט דמיון, קמצוץ חומרים והרבה רצון טוב, יכולים ילדי הבניין המשותף ליהנות משלל פעילויות משעשעות במקלט או בלובי

הילד הישראלי הממוצע נמצא בדרך לקביעת שיא עולמי. לא, לא מדובר בהצלחות מסעירות במבחני מתמטיקה או בהבנת הנקרא, וגם לא בכמות הספרים שהוא גומע בכל שבוע. המקום המכובד שבו ניצב בגאווה הילד הישראלי, הוא בכמות האדירה של צפייה בטלוויזיה. על פי נתונים סטטיסטיים, הוא מרותק אל המסך במשך כ-3.5 שעות בממוצע בכל יום – בהייה שעושה רק רע לכישורים החברתיים, ליכולת הריכוז והלימוד ולבריאות הגופנית. שיחות עם ההורים, מפגשים חברתיים ומשחקים מחוץ לבית, נדחקים הצדה.

נתונים אלה אינם נעימים, אך מצד שני אין כל צורך להשליך את הטלוויזיה מהבית או להטיל משמעת צפייה חמורה. הכל עניין של מינונים, והאלטרנטיבות הן רבות ומגוונות. אבל לפניהן, יש לציין כי כל העצות המובאות כאן מתאימות לבתים משותפים מגובשים, כאלה שבהם הדיירים מכירים את שכניהם לא רק על פי השלט שעל הדלת, אלא דרך פעילות בצוותא. אם בבניין שלכם יש פוטנציאל שכזה – מה טוב. ואם לא – הנה הזמן לשנות!

מטרים ספורים ושני עציצים

אם קיימת הסכמה כללית ליצור לילדי הבניין מתחם פעילויות משלהם, החלק הקשה כבר מאחוריכם. חלקת אדמה בגינה המשותפת, פינה בלובי או משחקייה במקלט רב-תכליתי, יכולות להוות כר פעילות מצוין. "החורף הוא זמן היצירה הגדול ביותר", אומר חיים גולדשמידט, מנכ"ל המשחקייה והמרכז הקהילתי לגיל הרך "קוביות" ברמת גן. "בעונה זו כל החוץ סגור בפנינו, ונותרו לנו רק מקומות בילוי סגורים. עדיף וחינני יותר שהם יהיו בתחומי הבית המשותף". לדברי גולדשמידט, אם אוכלוסיית הבניין המשותף כוללת ילדים בגילאי חצי שנה עד חמש, הלובי או המקלט יכולים להפוך למשחקייה מדהימה בעלות כספית זעומה. "מספיקים כמה מטרים רבועים של לינוליאום (פי.וי.סי.) ושני עציצים. כך יוצרים משטח נעים, מבודד מקור ובטוח יותר מפני פגיעות וחבטות. מומלץ להחליט על יום או יומיים קבועים בשבוע, שבהם תיערך פעילות לקטנים – בהשגחת מבוגר, כמובן".

באולינג מבקבוקי פלסטיק

אינספור תיאוריות פסיכולוגיות וחברתיות נכתבו על חשיבות המשחק בחיי הילדים. המשחק – הן בשנת החיים הראשונה והן בקרב מתבגרים – ממלא צורך חשוב בחיי הילד, ומכין אותו לחיים בעולם המבוגרים. הוא מלמד אותו על היררכיות חברתיות, על יכולותיו ויכולותיהם של אחרים, מחזק את הדימוי העצמי שלו, ובעיקר – משכלל את כישוריו המוטוריים והחברתיים.

גולדשמידט אומר כי גם ילדים בעלי עודף מרץ יוכלו לבחור במשחקים נטולי ריצה, ועדיין – להוציא אנרגיה. כך, למשל, אפשר להצטייד בשמונה בקבוקי פלסטיק ריקים ובכדור גומי, ולערוך משחק באולינג מהנה. אפשר גם לרכוש בשקלים בודדים שקי יוטה, ולערוך – עם או בלי ההורים – תחרות קפיצות היתולית. מי שממש רוצה להשקיע יצייר על הרצפה, בעזרת צבעי גואש, קלאס מאולתר (מאוחר יותר, קרצוף קצר יעלים את היצירה הצבעונית).

משחקים נוספים בעלות אפסית הם כיבוי נרות בעזרת אקדחי מים או מתזים, מילוי גיגית קטנה במעט מים בהם צפים תפוחים, ועריכת תחרות הוצאת התפוחים בעזרת הפה בלבד, ומשחקים רבים נוספים – כיד הדמיון הטובה.

שעת סיפור

זו יכולה להיות תורנות שבועית של ההורים, או סתם התכנסות ספונטנית. שעת הסיפור היא דרך נפלאה להעניק חוויה מעשירה לבני השלוש ומעלה. מעבר לכך, קריאת סיפורים (יחד או לבד) מגבירה את פוטנציאל הלמידה של הילד, חושפת אותו לידע ולערכים, מסייעת להתגברות על פחדים ועוד. עם הזמן – תלוי בכם ובקהל שלכם – תהיו מיומנים יותר בבחירת הסיפורים, בזמן הנדרש לקריאה לפני שהקטנים מאבדים את הקשב, בכישורי המשחק שלכם וביכולת להציג את הסיפור בצורה המעניינת ביותר.

ספרים מומלצים לגילאים השונים: בני ה-4-2 ייהנו מספרים כדוגמת "דירה להשכיר", "ארנבון בורח מהבית", "מי שתה לי?", "הארנב ממושי", "הדלעת המופלאה", "דרקון – אין דבר כזה", "כספיון הדג הקטן", "מיץ פטל" ועוד. בני ה-5-4 יוקירו את "חתול תעלול", "איתמר מטייל על הקירות", "ארץ יצורי הפרא", "אבא בורח עם הקרקס", "הילד הזה הוא אני", סדרת ספרי "הארנב פליקס", ועוד. מי שנדלק על התחום, מוזמן ללמוד את רזי מקצוע מספר הסיפורים בסדנאות שונות, הנערכות ברחבי הארץ. שווה לנסות.

חקלאים קטנים: הקמת גינת ירק

בשלב מסוים בחייהם יבינו הקטנטנים שעגבניות, מלפפונים, פלפלים וחבריהם השונים, אינם גדלים בסופרמרקט או בארגזי הירקן השכונתי. רעיון נפלא ומהנה לילדים ולהורים הוא הקמת גינת ירק קטנה ומקסימה, באחת מפינות הגינה המשותפת של הבניין. האפשרות המאוחרת גם לאכול את מה שגידלתם – היא בונוס אמיתי.

איריס גלזמן ממשתלת "וונדי" מציעה למצוא פינה קטנה בחצר הבית, בהתאם למקום שאפשר להקצות. עדיף שהמקום יהיה שטוף שמש ברוב שעות היום. יש לארגן ערוגות בגודל של מטר על מטר בערך, לערבב את האדמה עם כמות נדיבה של קומפוסט (לפחות חצי שק לערוגה), לעדור היטב ולערבב. מערכת השקיה ממוחשבת באמצעות טפטפות או מתזים תעשה את העבודה היטב, אך מצד שני – השקיה ידנית מהנה הרבה יותר עבור הילדים. כאשר יגיע הקיץ, יש להקפיד להשקות מדי יום.

ומה מגדלים? בשולי המתחם אפשר לגדל תירס (הגבוה יותר מגידולים אחרים). עגבניות, מלפפונים וקישואים כדאי לגדל בשורות בין שני עמודים, כך שיוכלו להיתמך על ידי חוטים הנמתחים בין העמודים. את החוטים יש להגביה יחד עם קצב גדילתם של הירקות. את החציל והפלפל מגדלים כשיחים, ומי שממש רוצה להתפרע מוזמן לגדל גם אבטיחים ומלונים המשתרעים על האדמה. את הזרעים אפשר להשיג במשתלות שונות. כדאי להנביט אותם מראש בתוך עציצים קטנים או בגביעי לבן בפינה מוצלת. בכל כוסית מניחים מספר זרעים, ורק לאחר שנבטו וגדלו מעט – יש להעתיק את מקום מגוריהם לערוגות. אפשר גם להנביט מיד בערוגות, אך במקרה זה צריך לדאוג להשקיה מאוד מסודרת בזמן הנביטה, וכמובן – לדלל את הנבטים בהמשך (מרווח של 20-15 ס"מ בין שתיל לשתיל). מעט דישון כימי או אורגני, השקיה מסודרת, ובקרוב תוכלו להוסיף לסלט של ארוחות הערב את הירקות שגידלו ילדיכם במו ידיהם.

בנוסף לירקות, לא כדאי לשכוח גם את מלאכת הזריעה החורפית של פרחי עונה לאביב ולקיץ (למשל טופח ריחני, כובע הנזיר, פשתה ועוד). בזריעת פרחי העונה הללו אפשר לשתף בקלות ילדים, שכן התוצאה מובטחת, אין אכזבות והכיף בעבודה המשותפת הוא גדול.

מבייבי יוגה ועד קליעת צמות

כחלק מהמגמה להפיק את המקסימום מתרבות הפנאי, זוכה עולם הפעילות לילדים לעדנה, והמגוון הוא כמעט אינסופי. גם במקרה זה, בבית משותף מגובש וחברי, ניתן להזמין מדי פעם מספרי סיפורים, מפעילים, מדריכים ומרצים. המפגשים השבועיים, החודשיים או השנתיים יכולים להיערך באחת הדירות, או – אם מדובר בבניין ישן – במקלט.

הנה רשימה חלקית מצומצמת של פעילויות, שניתן להזמין דרך אנשי מקצוע שונים: הקראת והמחזת סיפורים ושירים לגילאים שונים, היכרות עם בעלי חיים שונים, ג'אגלינג ולהטוטים שונים, סדנאות קצב ותיפוף, לימוד קסמים, משחקי תנועה לגיל הרך, יוגה לילדים, מודעות אקולוגית, דמיון מודרך, סטנד-אפ לילדים, תיאטרון צלליות ועוד. בנוסף, ניתן להזמין סדנאות יצירה שונות ומשונות, כגון יצירה בבצק צבעוני, פיסול במרציפן, קליעת צמות, יצירה בפימו, הכנת נרות, קיפולי בלונים ועוד. לרשימה מפורטת, כולל מחירים, אנשי קשר ופרטים נוספים, מומלץ לגלוש לאתר www.hoogle.co.il ולבחור בקטגוריה "הפעלות".

פורסם במגזין עד גג של האגודה לתרבות הדיור
חזרה לשער מדור ועד הבית

שנה ועד חמש: משחקים לכל גיל 

  1. גילאי 2-1: אחרי חודשים ארוכים של חוסר ישע, הקטן מתחיל להשתכלל בכל הקשור ביכולות מוטוריות, החל מאחיזה נכונה של צעצועים והפעלתם, ועד להליכה, ריצה והשתוללות חקרנית של העולם מסביבו. צעצועים מומלצים: כאלה שמשמיעים קולות בעזרת לחצנים וכפתורים, קוביות, פאזלים לקטנים, "כלי עבודה" לארגז חול, ספרים מנייר קשיח וצבעים מחומרים טבעיים שאינם רעילים.
  2. גילאי 3-2: מבלי ששמתם לב, הילד או הילדה שלכם מתחילים ליצור אינטראקציות חברתיות של ממש עם ילדים אחרים. זה הגיל לעודד אותם לשחק עם חבריהם ולהתעניין בהם. צעצועים מומלצים: משחקי השחלות, ציורים, משחקי דמיון (כדאי להצטייד באביזרים כגון תחפושות), משחקי כדור פשוטים ועוד.
  3. גילאי 5-3: הכישורים החברתיים הולכים ומשתכללים, והילד מגלה העדפות ברורות בבחירת חבריו. זה הזמן למשחקים חברתיים גדושים בפנטזיה (משחקי "כאילו"), ובמשחקי תנועה תחרותיים. מעבר לאלה, זה הזמן המתאים לשעות סיפור, לפעילויות יצירתיות ולכל מה שמעודד את הסקרנות וההנאה.




באולינג: אפשר להכין את
הפינים בעצמכם
אודות & תודות | כתוב לנו | פרסם באתר | הרשמה למבצעים | לקניית המדריך לרכישת דירה |