התשלומים הנלווים ברכישת דירה חדשה - עולים ביותר

קבלנים וחברות בנייה רבות מוסיפים לעלות הדירה תוספות מתוספות שונות. אם לא תגלו עירנות, תמצאו את עצמכם עם תשלום עודף של עשרות אלפי שקלים.  פורסם בדה מרקר ב-31.10.2004
מחפשים דירה? ראיתם מודעה של חברת בנייה המציעה דירות חדשות במחיר סביר? המיקום נוח, הדירה אטרקטיווית והקבלן נשמע אמין? למרות זאת - אל תמהרו לחתום. לא מעט קבלנים מוסיפים למחיר הדירה המוסכם עלויות שונות ומשונות היכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים. למשל, תשלום נוסף עבור שינוי נקודות חשמל; חיבור מים, חשמל וגז; ביטול או הוספה של מחיצה בתוך הבית; הוצאות עורך דין; הוצאות מהנדסים; הוצאות ניהול שונות, והוצאות תיווך. 

זהר קפלן, סמנכ"ל בכיר בחברת דנקנר השקעות, אומר כי יזם יכול להוסיף תשלומים שונים למחיר הבסיסי של הדירה, המסתכמים ב-5% ממחירה ולעתים אף יותר. כלומר, בדירה שמחירה 200 אלף דולר יכולות התוספות להסתכם ב-10,000 דולר לפחות. לדבריו, לא כל התשלומים הם מחויבי המציאות, וכמה מהם אף נגבים בניגוד לחוק. 

כמה מהתשלומים הנלווים למחיר הדירה הם קבועים, ומשולמים על פי החוק. כך למשל, תשלום מס רכישה. המס הוא מדורג ומשתנה בהתאם למחיר הדירה ולמצב הרוכש. לדוגמה, דייר שרכש בעבר דירה מקבלן, ישלם יותר מס רכישה מדייר שזו קנייתו הראשונה. 

שכר טרחת עו"ד - עד 2%

תשלום נוסף הוא עבור שכר טרחת עורך דין, בדרך כלל 1.5%-1% ממחיר הדירה. התשלום, כפי שמסבירים בענף, הוא עבור הכנת החוזה, רישום הדירות בטאבו וביצוע פעולות משפטיות נוספות על ידי עורך הדין שחברת הבנייה שכרה את שירותיו. 

קפלן אומר עם זאת כי יש קבלנים הגובים מרוכשי הדירות 2% ממחיר הדירה בגין הוצאות משפטיות, ויש כאלו המחשבים את שכר הטרחה מתוך מחיר הדירה הכולל מע"מ - אף שיש לחשבו לפי מחיר הדירה בניכוי מע"מ. לפי קפלן, על אף שמדובר בהוצאה הכרחית, ניתן להתמקח על גובהה. מנהל אגף עסקי בבנק ירושלים, יעקב סיסו, מסכים: "אם העסקה חשובה לקבלן, הוא יכול ללחוץ על עורך הדין לתת הנחה, ולכן כדאי להתמקח". 

רוני אברהם, סמנכ"ל השיווק של חברת מ.אביב אומר כי תשלומי חובה נוספים הם עבור תשריטים לרישום בית משותף והוצאות בית משותף. לדבריו, תשלומים אלה מסתכמים בכמה מאות דולרים. קפלן מוסיף בעניין זה כי לעתים העלות מגולמת בשכר הטרחה של עורך הדין, וכדאי לבדוק זאת. 

רוני אברהם, סמנכ"ל השיווק של חברת מ.אביב אומר כי תשלומי חובה נוספים הם עבור תשריטים לרישום בית משותף והוצאות בית משותף. לדבריו, תשלומים אלה מסתכמים בכמה מאות דולרים. קפלן מוסיף בעניין זה כי לעתים העלות מגולמת בשכר הטרחה של עורך הדין, וכדאי לבדוק זאת. 

לדברי קפלן, תשלומים מעין אלה נגבים בדרך כלל כאשר רוכש דירה מבקש לבצע בה שינויים - בריצוף, במטבח, בנקודות החשמל וכדומה. "מדובר ברצון המשותף כמעט לכל רוכשי הדירות, מאחר שכל אחד רוצה להתאים את הדירה לטעם האישי שלו", הוא אומר. 

לדברי קפלן, יזמים רבים מציגים בפני רוכשי הדירות את מחירי השינויים השונים. רוכש הדירה מצביע על השינוי שהוא חפץ בו, והיזם דואג לביצוע. תמורת הטיפול בבקשה והאחריות על ביצוע נאות, גובה היזם דמי ניהול של 15% ממחיר השינוי. עם זאת יש יזמים המאפשרים לרוכש הדירה לחסוך את דמי הניהול ולפנות ישירות לקבלן. במקרה כזה, מוסיף קפלן, האחריות לביצוע השינויים מוטלת על הקבלן. 
 

תוספות על המפרט

"כשקונים דירה חדשה יש לשים לב למפרט הטכני שלה". אומר סיסו. "המפרט כולל את כל מה שהרוכש זכאי לקבל מהיזם במסגרת המחיר המוסכם: ריצוף, מטבח, אמבטיה, נקודות חשמל וכו'. לפני החתימה על החוזה יש לבחון את המפרט ולבדוק כמה עולים השינויים. אחר כך אפשר לנהל משא ומתן על מחיר השינויים". 

סיסו מוסיף כי לעתים אנשי מקצוע סוגרים עסקה עם היזם לפיה הם יבצעו העבודה בדירה תמורת מחיר נמוך יחסית, ויגבו מחיר גבוה יותר מדיירים המבקשים לבצע שינויים. לדוגמה, נניח שעלות נקודת חשמל היא 100 שקל. קבלן החשמל יכול לסכם עם היזם כי מחיר כל נקודה בדירה יהיה 50 שקל, וכי במקרה של שינויים מחיר כל נקודה יהיה 150 שקל. הדייר, כמובן, לא מודע לעסקה. עסקות כאלה נפוצות בעיקר בתחומי החשמל, האינסטלציה, הכלים הסניטריים והמטבחים. 

קפלן: "יש היגיון בגביית תשלום כאשר השינוי מחייב היערכות מיוחדת. לעומת זאת יש קבלנים הגובים תשלום גבוה עבור השינוי, אפילו על הזזת נקודות חשמל. עלות הזזת נקודה יכולה להגיע ל-150 שקל. לעתים רוכשי הדירות מבקשים להזיז 7-6 נקודות חשמל, והתשלום בהתאם". 

התשלומים האמורים, הנגבים כחובה או כזכות, הם לגיטימיים. ואולם יש יזמים הגובים תשלומים בניגוד לחוק. למשל, עלויות פיתוח. "עלויות אלה כלולות במחיר הדירה והיזם אינו ראשי לגבות אותן מהדיירים", אומר קפלן. "למרות זאת יש קבלנים המוסיפים את עלויות הפיתוח למחיר הדירה". 

לדברי קפלן, תשלום נוסף המנוגד לחוק הוא בעבור קבלת ערבות לפי חוק מכר דירות, המגינה על הרוכש במקרה שבו היזם פושט את הרגל. הערבות יכולה להיות בנקאית, של חברת ביטוח או בצורת רישום הערת אזהרה בטאבו. 

"עלות הערבות היא כ-1.5% ממחיר הדירה. היזם אינו רשאי לגבות זאת מהדיירים, אלא אמור לספוג את העלויות", אומר קפלן. "בפועל, לא מעט קבלנים גובים את התשלום הזה, אם כי התופעה מצטמצמת, בין היתר בעקבות פסיקות של בתי המשפט". 

תשלום לא חוקי נוסף הוא בגין חיבור לחשמל, מים וגז. לדברי קפלן, עלות חיבור הבניינים למים, חשמל וגז חייבת להיות כלולה במחיר הדירה, ורוכש הדירה מחויב בתשלום עבור המונה בלבד.

האינטרנט הרג את המתווך
חוצה ישראל ומחירי הדירות
חוות הבודדים: הכי קרוב לבוקרים
הרכבת ומחירי הדירות
המלכודת: מדד תשומות הבנייה
כמה שווה הנוף מחלונכם?
כיווני אויר שישראלים אוהבים
כמה שווה המחסן בדירה שלכם
האנטנה הסלולרית ומחיר הדירה
תחזית מחירי דירות ל- 2006
השנים היפות של קרית אונו
על מה לחשוב כשלוקחים משכנתה
איך קונים מכונס נכסים
רוצים לקבל לפחות כמו השכן
הרכבת הגיעה, המחירים עלו
מי ישלם את החשבון?
למי שלא פוחד מרוחות רפאים
התשלומים הנלווים ברכישת דירה
הדירה לדוגמה כפריט חובה
את הפירות לא תקטפו בקרוב
לשפץ את הבית בלי לפשוט רגל