מתוך "לרכוש דירה בלי להיפגע" - המדריך השלם לרוכשי דירות בישראל
מתי משלמים דמי תיווך קניית דירה ומהי עמלת תיווך מקובלת
אם אתם רוכשים דירה - בעיקר דירת יד שניה, רוב הסיכויים שגם אתם שאלתם את עצמכם - מתי משלמים דמי תיווך קניית דירה, מהם דמי תיווך מקובלים ומה זה הגורם היעיל בעסקת תיווך. בישראל על פי ההערכות השונות יש למעלה מעשרת אלפים מתווכים, הפזורים באלפי משרדי תיווך. כל מי שהולך ברחובות הראשיים של הערים הגדולות בישראל שואל את עצמו לעתים האם יש מספיק דירות למכירה לכל אותם משרדי תיווך נכסים המקיפים אותו.
חלק מהם הצליח להוציא שם רע לענף כולו. בשנים האחרונות פועלים הרבה יותר מתווכים מאשר בעבר, בין היתר בשל מבחני ההסמכה הקלים. מבחני ההסמכה הם תוצאה של מיסוד הענף בסוף שנות ה- 90', המחייב כל מצטרף לענף להירשם אצל רשם המתווכים בתור מתווך רשום.
למרות הרתיעה הטבעית מפניה למתווכים בשל חוסר הרצון לשלם את דמי התיווך, ישנם אזורים, בעיקר במרכז הארץ, שבהם תתקשו מאוד לרכוש דירות יד שנייה שאינם דרך תיווך. קריאה של הטיפים המופיעים בעמוד זה ושמירה על הכללים המוזכרים בהם, יאפשרו לכם להנות משירותי תיווך ולהמנע ממלכודות ומעליות מיותרות.
מהי עמלת תיווך מקובלת
- כמה משלמים למתווך? מתווך נוהג לנקוב בתעריף קבוע: 2% עמלה מכל צד בעסקת מכירה וחודש שכירות - עמלת תיווך מכל צד בעסקת השכרה. זו, לדבריו, עמלת תיווך מקובלת. על התעריפים האלה אפשר ומומלץ להתמקח
- אין דבר כזה "ללא עמלה". אם מתווך מבטיח לכם שתהיו פטורים מעמלה, אזי הצד השני משלם עמלה מלאה וזה ימנע ממנו להתגמש כלפיכם במחיר. הימנעו מלראות את אותה דירה על ידי שני משרדי תיווך. אתם עלולים למצוא את עצמכם משלמים עמלה כפולה.
- הגורם היעיל בעסקת תיווך: על פי חוק המתווכים, מתווך זכאי לקבל שכר טרחה אם הוכח שהוא הגורם היעיל, כלומר בלעדיו לא היתה מתרחשת העסקה.
- מתווך לא יראה לכם דירה לפני שחתמתם, שכן ללא החתימה, אינכם חייבים בדמי תיווך.
- חוק המתווכים מחייב את המתווך לגילוי נאות – כלומר הוא חייב לספר לכם על כל פרט מהותי הקשור בדירה, כמו ליקויים, תוכניות עתידיות בסמוך וכו'.
- כדי לא לבזבז את זמנכם התמקדו והסבירו למתווך בדיוק מה הצרכים שלכם ומה אתם מחפשים
- לפני הפנייה למתווכים, רצוי לבדוק את הדירות המוצעות בשוק החופשי
- מתי משלמים דמי תיווך - רק לאחר השלמת העסקה באופן סופי.
מתי משלמים דמי תיווך למשרד התיווך?
מרבית המתווכים בישראל פועלים מתוך משרדי תיווך. חלק גדול מהמשרדים הם משרדים עצמאיים - מקומיים, הפועלים ומתמחים בישוב אחד, אבל בישראל פועלות גם כמה רשתות תיווך גדולות. הבולטות שבהן הן רשת אנגלו סכסון הותיקה ורשת רימקס שעשתה עליה מוצלחת לישראל באמצע שנות ה- 90'.
בנוסף לאלה, יש כמה רשתות תיווך נוספות, כמו אל הנכס, סנצ'ורי 21 וכמה רשתות קטנות יותר.
מתווך הנמנה על רשת תיווך גדולה, יקפיד לציין בפניכם את היתרון הגדול שיש לכם כאשר אתם מגיעים לרשת גדולה, שהוא בעיקר מערכת המידע וחלוקת המידע בין המשרדים השונים של הרשת, אשר יכולים לסייע לכם למצוא דירות מתוך מאגר גדול יותר.
אבל, למען האמת, שאין הבדל של ממש. רשתות תיווך כמו משרדי תיווך עצמאים כפופים לאותם חוקים ותקנון. בנוסף, משרדי תיווך עצמאים פועלים גם הם פעמים רבות בשיתוף פעולה עם משרדים אחרים. מעבר לכך - בעידן האינטרנט, המידע נגיש לכולם.