מצבם של רוכשים מול פשיטת רגל של חברת בנייה אוגוסט 2007
בעקבות קריסת חברת חפציבה, עו"ד מירה בורנשטיין, ממשרד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות' מפזרת את הערפל של רוכשי דירות. בשורה התחתונה - רובם יקבלו את דירתם או את כספם, אבל עלולים לעבור מסע ייסורים בדרךלדברי עו"ד מירה בורנשטין, המתמחה בדיני מקרקעין, התשובה לשאלה זו היא באיזה שלב נמצא הפרויקט. אם הדיירים כבר נכנסו לדירות ונותר שלב הרישום בלבד, באופן יחסי מדובר בבעיה קטנה, כאשר שלב הרישום יושלם, גם אם באיחור, על ידי הכונס או המפרק. בכל מקרה, מדגישה בורנשטיין, הם לא עומדים בפני פינוי.
אם הבנייה לא הושלמה, הרוכשים יכולים לממש ערבויות בנקאית. היום, אומרת בורנשטיין, ברוב הגדול של הפרויקטים, מחזיקים הרוכשים בערבות בנקאית לפי חוק המכר דירות. הערבות מיועדת למימוש אם אין אפשרות לקבל את הדירות ולרשום את הבעלות.
יחד עם זאת, המימוש בערבויות באמצעות ערבויות אלה הוא לא אוטומטי. צריך להוכיח לבנק כמה תנאים, כמו למשל שהקבלן לא יוכל לבצע את ההתחייבויות להשלמת הבנייה. לעתים יש צורך להפעיל כאן הליך משפטי.
בכל מקרה, בורנשטיין מסבירה כי הבנק אינו חייב לשלם. אחת האפשרויות העומדות בפניו היא להכניס יזם או קבלן חלופי, שיבצע ויספק את המוצר. בימים אלה, מרבית הפרויקטים נבנים בשיטת פרויקטים סגורים, כאשר הבנקים נהנים משליטה די משמעותית על קצב הוצאת הכספים ולכן הם יעדיפו במקרים רבים את חלופת השלמת הבנייה.
למרות הערבות, שהיא מעין פוליסת ביטוח, בורנשטיין אומרת כי לעתים הדיירים יצטרכו להוסיף תשלום נוסף מעבר לחוזה המקורי. אולי לכיסוי הוצאות משפטיות של כונס, או לסעיפים אחרים.
כל אותם הליכים גורמים לעיכובים, אבל לא מדובר תמיד בעיכובים משמעותיים. בכל מקרה, אין מה לבנות במקרה כזה על פיצוי בשל העיכוב במסירה. בורנשטיין קובעת כי כאשר תובעים פיצוי מחברה בפירוק, צריך להוכיח הוכחת חוב. הסיכוי לגביית החוב במקרה זה הוא אפסי.
באיזה שלב נמצא הפרויקט?ערבויות בנקאיות: הערובה הנפוצה והטובה ביותר
הבנק יכול לבחור: להחזיר כסף או להשלים את הפרויקט
למרות הערבויות: צפויים עיכובים ועלויות נוספות